Pouk na daljavo?

Pouk na daljavo.

Drugače sem si ga predstavljala. 

Po prvem šoku, ko smo se lovili vsi … učitelji, starši, šolarji … si ne morem kaj drugega reči kot, da je šola pokazala zaostanek v tehnologiji. 

Namreč znanje sodobne tehnologije še ne pomeni, da obvladam power point (in je prezentacija čudovita na pogled), excel (da so podatki lepo pospravljeni v digitalne predalčke), word (da so misli zapisane na digitalni papir), e-asistent … ki ni imel možnosti uporabe e-učilnice … pa ne tiste, kjer se spet samo nalagajo gradiva v obliki worda in ppt-ja!

 

Berem družabna omrežja … veliko učiteljev, učiteljic je iskalo rešitve, ki bi bile onkraj neosebnega posredovanja gradiva (spet smo pri wordu in ppt).

… In se je začelo snemanje učne snovi na telefon, tudi iz bližnjega gozda.

Ko enkrat obvladaš oblikovanje filmčka na telefonu … raziskuješ dalje.

Ker tako je narejen človeški um. Da raziskuje in se uči. 

 

Če izhajam iz naše situacije, ko nam je učiteljica povedala, da se kakšnih virtualnih poučevanj ne bo šla, mi je že takrat dvignilo pritisk.

Prvo reakcijo sem seveda potlačila … saj gre samo za dva tedna, … razumem, … ima svoje otroke in je ne zanima kako bi poučevanje prenesla v virtualno obliko. Po dveh tednih se itak vidimo v živo! Otroci bodo zmogli, starši bomo zmogli!

 

Zdaj kaže, da ne bosta samo dva tedna izolacije! 

In po enem tednu, ko se prvi šok poleže, bi pričakovala malenkost več kreativnosti kot zgolj pisanje navodil v eni izmed zgoraj naštetih pripomočkov.

Pouk na daljavo ni … ne, NI PISANJE NAVODIL, kaj prebrati, kaj prepisati, katero nalogo izpolniti itd.

 

Pouk na daljavo je videti osebo, virtualno, ki razlaga učno snov (vsaj en del) … ki pisno gradivo podkrepi z razlago … in pri tem ne mislim povezave na razne you tube kanale in interaktivna gradiva v smislu “tukaj je razložen postopek, poglejte si”.

 

Razmišljam … otroke (skoraj) vsak dan postavljamo v situacijo ‘pojdi iz cone udobja’, …

… ko od njih zahtevamo nastopanje pred razredom (pa jih je grozno strah in sram),

… ko jim pravimo ‘stopi k učiteljici in jo vprašaj’ (marsikdo tega enostavno ne zmore in je to zanj veeelik korak iz cone udobja),

… ko pričakujemo dviganje rok v znak sodelovanja in poslušanja med poukom (prosim, … nikoli nisem dvignila roke, četudi sem znala odgovor … mar je to pomenilo, da nisem sodelovala in poslušala?) …

 

Ja, zdaj pričakujem, da tudi učitelji stopijo iz cone udobja in poiščejo načine, ki bodo dejansko pomenili pouk na daljavo.

Bravo za tiste, ki so to že naredili ?

 

A prosim, ne razumite me narobe … sploh če ste učiteljica … lahko, da že uporabljate virtualne pripomočke … se svojim učencem oglasite preko ekrana … podkrepite vizualno pisno gradivo s slušno obliko … in dejansko že izvajate pouk na daljavo.

 

Saj vem, tukaj so še učitelji starejše generacije, ki so računalniško morebiti nevešči … nimajo vse družine dostop do interneta ali računalnika …

 

Dejstvo je, da iščemo rešitve v trenutni situaciji … VSI … in jaz jo vidim kot odlično priložnost, da se učimo … mogoče ugotovimo, da je dejansko čas za spremembe v šolskem sistemu in uporabo IKT v drugačne namene, ne le pripravo barvitega ppt in prepisovanja le-tega (kar se je dogajalo že pri pouku v živo).

 

Ali kot pravi moja osmošolka … “uživam v raziskovanju in brskanju informacij … želim si, da bi pri vsakem predmetu imela seminarsko nalogo” in priskoči na pomoč še petošolki pri pripravi govornega nastopa.

Kaj nisem že rekla, da je zdaj odlična priložnost, da spoznavamo svoje otroke? Kako se učijo? 

Kdaj, če ne zdaj?

 

Skratka … če se vrnem na pouk na daljavo, ki sicer ne omogoča osebnega stika, omogoča pa virtualni stik … otroci bodo svojih učiteljev veseli, če jih bodo videli … četudi slika ne bo popolnoma jasna 🙂

 

Vam je nerodno stati pred kamero? 

Pomislite na tistega ?, ki ima grozno tremo pred govornimi nastopi … pa kljub vsemu jo zmore premagati … in jo tudi mora!

Zdaj pa grem in nagovorim svoje dekline, da se tudi one virtualno pokažejo svojim učiteljicam!

 

Bodite dobro in ostanite zdravi!

 

Lea

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

65 + = 68